En sund själ i en sund kropp

29 februari, 2016

I mitt förra blogginlägg berättade jag om vårt stolta engagemang i GöteborgsVarvet och om Tripnets ambition att hjälpa medarbetarna att hålla sig i rörelse och därmed hålla sig friska.

Hälsa är en viktig fråga på vår agenda. Därför var det naturligt att jag som partner till Universeum passade på att delta vid invigningen på andra delen av deras nya hälsoutställning med professor Ingibjörg Jonsdottir som invigningstalare. Den första delen av utställningen fokuserade på det fysiska – den andra delen mer på det psykiska. Båda är minst sagt lika spännande.

Ingibjörg-jonsdottir_Invigning_Hälsa-

Vi lever i dag i ett 24-timmars-samhälle, vilket alltför ofta leder till att vi inte får den återhämtning vi så väl behöver. Det är inte bara vuxna som drabbas. Nedstämdhet bland unga tjejer och killar ökar och jag tror att vi behöver ta ett gemensamt ansvar. Som vuxna förebilder behöver vi fundera på vilka signaler vi sänder ut. Måste vi ständigt prestera? Vilka krav ställer vi egentligen på oss själva? Är det dessa för högt ställda krav som sedan leder till onödig prestationsångest? De flesta av oss behöver 7-9 timmars sömn. När hinner vi med detta, annat än då och då under veckosluten? Eller, som Professor Ingibjörg Jonsdottir sa; ”Sätt ribban rätt, eller lite lägre än du klarar, då mår du bättre. Strunta i andra och var lite relaxt.”

Håller vi på att förlora det sociala samspelet?

I sitt tankeväckande invigningstal berättade Ingibjörg också att den vanligaste stressfaktorn hos unga är relationsproblem, vilket är samma sak som hos oss vuxna. Ingibjörg pratade om många intressanta ämnen som jag kände var viktiga för oss att tänka på, både yrkesmässigt och privat. Förmågan att samtala, föra dialog och ha en god kommunikativ förmåga är de största utmaningarna man har sett i forskningen. Så hur kommer det sig då att vi har blivit så elaka? Varför finns inte de normala spärrarna i den digitala värden? Det man säger till varandra öga mot öga borde vara samma som vad man skriver i digitala sociala medier, eller hur?

Rent fysiskt hanteras spärrarna av prefrontala cortex, dvs hjärnbarken i dess främre partier av pannloben. Wikipedia skriver; ”Prefrontala cortex hör ihop med förmågor som att avstå från att följa stimuli, samt komplexa kognitiva processer som att planera rörelser och handlingar. I detta område finns förmågan att fatta beslut och att anpassa sig till olika sociala sammanhang. I prefrontala cortex bearbetas information utifrån individens erfarenheter och långsiktiga mål. Även empati hör till detta område.” Vad är det som har hänt – varför verkar dessa funktioner vara avstängda online…?

Tappa inte greppet om verkligheten

Vi vet att den psykiska ohälsan ökar. Utvecklingen är på många sätt alarmerande och otäck, inte minst bland de unga. Vi behöver medvetandegöra att sociala medier, som numera är en del av vår vardag, ger en skev bild av verkligheten. Ett exempel: om var och en av mina hundratals Facebookvänner åker på semester, vartannat år, innebär detta att det varje dag kommer finnas någon eller några som postar inlägg från världens alla hörn och bilder på pister med kritvit snö eller paradisiska sandstränder och solbrända, leende människor. Det handlar inte om missunnsamhet, men risken att mitt eget liv ter sig gråare och fattigare. Allting är relativt och det är viktigt att komma ihåg att vi visar upp en lite vinklad och förskönad bild i sociala media.

Välmående kollegor bygger starka organisationer

IMG_20151113_091954_up

Det är lätt att bli oroad över att allt verkar gå snabbare, mer slimmat och att med allt mindre resurser. I en pressad vardag är det lätt att glömma stanna upp och reflektera, att välja bort att prata med andra människor för att vara så effektiv som möjligt och att glömma ta hand om sig själv – såväl kropp som själ. Vår hjärna styr kroppen och alla våra elva organsystem är fabriksinställda för en viss mängd fysisk aktivitet. Kropp och själ hänger definitivt ihop! Fungerar inte den ena fungerar sällan heller den andra…

För mig är det viktigt att lyfta frågan och fundera på vad vi på Tripnet kan bidra med. Vi är övertygade om att vi som företag och som arbetsgivare har ett ansvar i att ge våra medarbetare och andra i vår nära omvärld de bästa förutsättningarna för att säkerställa att en del av människans fundamentala behov tillgodoses: trygghet, gemenskap och självkänsla. Vi har goda värderingar och lever efter dessa på ett äkta och transparent sätt, såväl internt som externt. Vi uppmanar och uppmuntrar våra kollegor att ta hand om sig själva, såväl mentalt som fysiskt och i de fall vi kan ger vi dem dessutom verktyg för detta.

2016-02-11 08.14.03

Lev väl – det gör vi,

Ulf Persson, VD på Tripnet

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...